En historie fra Omastrand.

I 2017 var det et slektstreff for familien Oma i Omastrand. Utgangspunktet for slektsamlingen var båtbyggeren Torgeir Oma og kona hans Lina. I den store verkshallen på Fjellstrand Båtbyggeri ble det vist fram en "Strandebarmar", bygget av Torgeir.

Båten ble liten i den store hallen som har huset bygging av store katamaran passasjerferger og offshore supportskip.

Noen i familien hadde sett at båten stod til salgs i Osa, innerst i Hardangerfjorden. Da var det mormsomt å få den vist fram på slektstreffet. På bildet står familien og beundrer Torgeirs håndtverk. At det var ham som hadde bygd båten, vistes på et merke inne i båten.

Torgeir var kjent for godt håndtverk, og det sies at han skal ha bygd 2000 båter i sin tid. Båten som ses på, står omtrent der Torgeir stod i naustet sitt og bygget båter. På veggen bak i hallen skimtes det et omriss som skal vise endeveggen på naustet.

Så meldte spørsmålet seg. Hvordan hadde båten havnet i Osa?

I dag ville en fraktet den på en henger, og kjørt de 12 milene. Veiene er ikke all verden å skryte av i dag, og den gang båten var bygd, var de nok enda verre.

Historien gikk slik: Han som hadde kjøpt båten, skulle til Osa for fri til en vakker jente der inne i fjorden. Han satte seg i båten og rodde til Osa. Hvor lang tid han brukte, sier historien ikke noe om, men jenta hun sa - ja!

Slik havnet båten i Osa.

Hva om frieren hadde fått nei? Da hadde nok turen tilbake til Strandebarm blitt ekstra tung.