Militærfamilien Synnestvedt

Torbjørn Ludvig Synnestvedt (bildet), Oddnys tippoldefar var en høyt dekorert militær. Han var en av mange i den kjente militærslekten Synnestvedt.

Her er noen av personene i familien:

Det startet med Torbjørn Olson Synnestvedt, Oddnys 3x tippoldefar, fra Synnestvedt i Ulvik.

Den Store Nordiske krig bestod av en rekke kriger som ble utkjempet i Nord- og Øst-Europa fra 1700 – 1721, mellom Sverige på den ene siden og skiftende koalisjoner av Danmark-Norge, Sachen-Polen, Tsar-Russland og Preussen på den andre.

Fra og med 1709 ble Norge i større grad påvirket av konflikten, Karl den XII invaderte Norge to ganger, og i Norge ble mange utskrevet til militærtjeneste. Deriblant Torbjørn Olson Synnestvedt, som deltok i krigen i årene 1709 – 1718. Han gikk fra å starte som menig til «capitaine des armes» (høyeste underoffisersgrad).

Han bosatte seg på Sandven i Kvam og ble leder for Strandebarmkompaniet.

Sønnene hans, Henrik og Ludvig, gikk i farens fotspor. Ludvig ble kaptein og sjef for det Gloppenske kompani.

Ludvig var gift med Gertrud Gietzmann og de bosatte seg i Ådland, Samnanger.

En gang Ludvig var ute i tjeneste, hadde Gertrud vært utro og fått et barn med en ung gutt på nabogården. De ble derfor skilt. En annen historie om Gertruds familie, er at moren hennes fikk nesen skåret av i et slagsmål med en nabokone.

Ludvigs to sønner, Torbjørn Ludvig Synnestvedt og Otto Christian Synnestvedt, gjorde begge militær karriere.

Torbjørn ble bare 9 år gammel innskrevet som kadett. 16 år gammel er han på tokt til Alger i 1770-1772 for å beskytte dansk-norske skip for sjørøveriet i Middelhavet. Den dansk-norske flåten angrep Alger by uten hell.

En kuriositet for denne slektsgranskeren er at dette er samtidig som en annen av Oddnys slektninger, Christian Børs, var tatt av sjørøvere og satt som slave i Alger.

I 1777 er han løytnant og reiser rundt i Tyskland for å verve soldater til den Dansk-norske hær. I 1788 ble han kaptein og fikk kompaniet etter sin far, Ludvig, i Nordfjord og førte det i felttoget 1788-89. Ble major i 1804, og sjef for Bergenhus grenaderbataljon i Napoleonskrigen 1808-09. Senere oberst og sjef for Bergenhus regimentet og brigadersjef.

På bildet til venstre ser vi et bilde malt av soldater i Østfold der Torbjørn L. Synnestvedt ledet soldatene sine i 1808. Han beskrev hvor dårlig kledd og utstyrt soldatene var. Noe vi kan se av bildet. Dessuten var de, sier han, utsatt for sykdom. Flere døde av sykdom og frost enn i kamp.

Etter 1814 ble han også hedret med den svenske ordenen: Ridder av Nordstjernen.

I mange år drev han gård på Sjøholt i Ørskog, og det var der på Sunnmøre at han giftet seg med Marie Sophie von Tauentzien, som var datter av major Hans Jürgen von Tauentzien. Von Tauentzien var en gammel militærslekt fra Tyskland. Hans Jürgens far, Casper Lorentz von Tauentzien kom fra Tyskland til Valdres, og er kaptein i det andre Oplandske regiment i 1694.

Broren til Torbjørn, Major Otto Christian Synnestvedt, tok over Bergenhus grenaderbataljon etter Torbjørn i 1810. Senere ble han oberst og depotsjef i Bergen.

Stebroren til Torbjørn og Otto Christian, Hans Jørgen Reutz Synnestvedt, giftet seg inn i Astrupfamilien. Samme familie som den kjente maleren Nikolai Astrup kommer fra.