Gamle verv.

Johannes Ottesens verv.

Etter å ha vært folkeskolelærer i Hyllestad i 52 år søkte Johannes i 1916 om avskjed - som man måtte gjøre den gang. I avisen stod det i forbindelse med søknaden at han bare hadde «forsømt sin skole bare 8 dager paa grund av sygdom». Han hadde da vært en mann med mange ulike verv. Ordfører i 23 år, lagrettemann, meddomsmann og valgmann. Han hadde nok forsømt sin skole flere ganger for disse vervene.

Lagrettemenn var i unionstiden med Danmark norske bønder som ble utpekt for å være meddommere på tingene, bevitne dokumenter, fordele skattlegging m.m. Disse bøndene måtte møte opp og delta som lagrettemenn under tingsamlingene. Dette var en plikt og den gikk på omgang, selv om ofte de samme personene ble gjenoppnevnt.

Johannes måtte møte som lagrettemann mange ganger, bl.a. i en sak mot en lærer i Ullensvang som hadde hatt «utugdig adferd» og «befølt» en 14 år gammel «pige». (Nordre Bergenhus Amtstidende 25. november 1893).

Valgmenn hadde man også i unionstiden frem til 1903. Velgerne valgte valgmenn som igjen valgte stortingsmennene. Det var en valgmann pr. 50 stemmeberettige i kjøpstedene og en valgmann pr 100 i prestegjeldene.